Bag om smagen

Den bitre smag

Bitre madvarer er en meget blandet gruppe, da der findes bitterstoffer i både grøntsager, chokolade, kaffe og øl. Også valnødder hører med i gruppen af bitre smage, ligesom nogle krydderurter ligeledes tilfører bitterhed.

Bittert giver kant til madens smag, og det balancerer både sødt og salt men også fedmen i fede retter. Ofte er bittert en overset smag, som udelukkes, fordi den i sig selv måske ikke er så tillokkende. Som en del af en samlet smagsoplevelse har bitre smage dog en masse at bidrage med, fordi de giver en mere kompleks smag og en mere spændende ret. Det er derfor en spændende vej at gå, når du begynder at tænke de bitre smage ind i madlavningen og bruger dem, som en naturlig del af de andre grundsmage.

For mange bitre sammen kan imidlertid give en for kraftig og overdøvende smag. Derfor er det godt at være varsom med sammensætningen af de bitre smage og tilføje lidt ad gangen.

Man mener, at mennesker har en naturlig skepsis for den bitre smag, som bunder i, at bitterstoffer kan være giftige. Derfor har vi mennesker en indbygget ”nej tak”-refleks, når det kommer til den bitre smag. I afbalanceret form er den dog bestemt værd at udforske – og som med de andre smage: Lidt ad gangen.

SAMMENSÆT DEN RIGTIGE SMAG

Den bitre smag kan være lidt vanskelig at dosere, så prøv med lidt ad gangen, når du smager til med bittert. Disse råvarer kan hjælpe med at tilføre bitterhed.

5 grundsmage – og en ekstra!

Grundsmagene er fundamentet i tilsmagningen, og udover de 5 grundsmage kan du også arbejde med smagen ”stærk”, som kan hjælpe med at forstærke de andre smage, hvis den doseres rigtigt.

Drej på hjulet og få inspiration til, hvordan du kan arbejde med grundsmagene og fuldende smagsoplevelsen af din mad!