Bag om smagen

Den sure smag

Surt er en smag, som fungerer godt sammen med de andre grundsmage – og knapt så godt alene. Den sure smag balancerer søde retter, og den fungerer som et fint modspil til f.eks. søde rodfrugter men også til kød og mere fede retter, hvor syre giver et modspil og afbalancerer. Syre kan også bruges til at runde bitre smage af. Således kan der f.eks. tilsættes lidt citron, hvis en ret er for bitter. Syre i f.eks. søde desserter frisker smagen op og sikrer, at en sød eller fed dessert ikke bliver ”kvalm”.

Dressinger og marinader indeholder stort set altid et surt element som f.eks. citron eller eddike sammen med olie eller et syrnet mælkeprodukt. Her afbalancerer syren netop fedmen i de andre råvarer.

Er maden blevet for sur eller syrlig, kan der tilsættes salt eller sødt  for at mindske syrligheden.

 

SAMMENSÆT DEN RIGTIGE SMAG

Hvis din ret mangler lidt friskhed, kan du prøve at smage til med lidt surt. Her kan du finde forslag til forskellige råvarer, som alle bidrager med den syrlige smag.

5 grundsmage – og en ekstra!

Grundsmagene er fundamentet i tilsmagningen, og udover de 5 grundsmage kan du også arbejde med smagen ”stærk”, som kan hjælpe med at forstærke de andre smage, hvis den doseres rigtigt.

Drej på hjulet og få inspiration til, hvordan du kan arbejde med grundsmagene og fuldende smagsoplevelsen af din mad!