Bag om smagen

Den spicy smag

I virkeligheden er smagen stærk slet ikke en grundsmag. Den defineres som en mundfølelse – altså fornemmelsen af, at det river i næse, mund og svælg, når man f.eks. spiser chili eller en stærk sennep. Stærk er et vigtigt element at have med, når man komponerer en ret, da stærke krydderier og ingredienser kan hjælpe med at trække de andre smage tydeligere frem. Det afgørende er at dosere de stærke krydderier rigtigt, hvor tilsætter man for meget, vil den stærke smag overtage alt andet.

Det bedste er at smage retten til lidt ad gangen og huske på, at det er meget forskelligt hvor stærk f.eks. en chili eller sennep er, samt at det er individuelt hvor meget, der skal til, før det føles for stærkt for den enkelte. Så træd varsomt og tilføj lidt ad gangen, når du arbejder med de stærke krydderier.

SAMMENSÆT DEN RIGTIGE SMAG

Stærkt, spicy, hot – vil du tilføre ekstra kant og ”spark” til smagen, så er der mange stærke muligheder at vælge imellem. Tilsæt lidt ad gangen, så smagen ikke overtager de andre smage.

5 grundsmage – og en ekstra!

Grundsmagene er fundamentet i tilsmagningen, og udover de 5 grundsmage kan du også arbejde med smagen ”stærk”, som kan hjælpe med at forstærke de andre smage, hvis den doseres rigtigt.

Drej på hjulet og få inspiration til, hvordan du kan arbejde med grundsmagene og fuldende smagsoplevelsen af din mad!