Hvis din ret smager af “for lidt”, så start med at overveje om den måske mangler salt. Salt kan være nok til at fremhæve de andre smage, så det er et godt sted at starte din tilsmagning. Udover salt kan du f.eks. bruge soya, fishsauce eller ansjoser, som alle bidrager med saltsmag. Se de andre kilder til saltsmag her.
Retten kan derefter afbalanceres med syre. Det kan f.eks. være lidt balsamico, condimento, citron eller lime. Tilsæt en smule ad gangen og smag til mellem hver gang, du tilsætter mere, så du ikke får en alt for syrlig smag.
Du kan finde inspiration til den syrlige smag her.
Nu kan det så være, at lidt sukker, sød saft, honning eller andet sødt er lige præcis det, der sætter prikken over i’et. Prøv igen med en smule ad gangen og smag til. Andre sødmegivende råvarer kan du finde her.
Hvis du mangler dybde i smagen – eller noget ”ubestemmeligt”, og du ikke helt kan finde ud af, hvad det er, der mangler, så kan umami være et godt sted at sætte ind. Umamismagen kommer fra f.eks. parmesanost, løg, tang, stegte svampe, tomater og særligt soltørrede tomater. Umami fremhæver også salt og giver i det hele taget smagen noget dybde. Du kan læse mere om umami og finde flere ideer til, hvordan du kan tilføje den eftertragtede umamismag her.
Smagsmæssigt kan lidt bitterhed tilføre noget ekstra kant til din mad. Prøv at eksperimentere med at tilsætte bitre smage via f.eks. ruccola, valnødder, grapefrugt, citronskal eller kakao – bitter smag balancerer det fede, cremede, salte og søde. Læs mere om de bitre råvarer, og hvad de bidrager med her.
Stærke krydderier og smage kan nemt komme til at overdøve, så her gælder det om at træde varsomt og tilsætte lidt ad gangen. Tilsat i rette doser, så er smagen stærk faktisk med til at fremhæve andre smage i stedet for at overdøve. Få ideer til, hvordan du kan bruge spicy og stærke råvarer her.
Leg og eksperimenter!
Der er selvfølgelig ikke noget endegyldigt facit, når det kommer til tilsmagning. Så det handler om at smage til og prøve sig frem, at eksperimentere med smagene og nogle gange også udfordre sig selv lidt. For selv de smage, man måske normalt ikke foretrækker, kan vise sig at vinde i sammenhæng med andre smage. Det handler om balance. Og så handler det jo også om smag – og smag er som bekendt subjektivt!
UDFORSK SVANSØ
GOD SMAG I GODT SELSKAB
Hos Svansø er vi dybt passionerede i alt, hvad vi foretager os. Vores produkter er fyldt med god smag og er udelukkende baseret på rene råvarer af høj kvalitet. Det skal være en glæde at leve sundt, og hvad enten du søger smagfuldt tilbehør til dine retter eller drømmer om at blive mesterbager i dit eget køkken, så har vi de rette grønne løsninger til dig.
Svansø er god mad i godt selskab. Derfor har vi her samlet god inspiration til, hvordan du kan skabe smagfulde retter, der giver god stemning omkring middagsbordet. Du kan blandt andet gå på opdagelse i vores brede sortiment af skønne olier, dressinger og supper samt specialiteter som aioli og pesto. Du kan også lade dig inspirere af vores smagfulde opskrifter samt læse mere om råvarerne og historien bag Svansø.
Velkommen til vores univers af god smag og grønne løsninger!