Når noget er sprødt og knaser, giver det en ekstra dimension, og sprødhed er i høj grad med til at gøre mad mere spændende at spise. Sprødhed har betydning for om en ret smager, som ”den skal” – altså om den er, som vi forventer. Er vores flæskesvær, pommes frites eller chips blevet bløde, får vi langt fra den smagsoplevelse, som vi havde forventet, selvom smagen i bund og grund er den samme og kun konsistensen er ændret.
Mundens følesans reagerer naturligt på hårde elementer, da det kan være noget uønsket (f.eks. bensplinter eller små sten), og det betyder, at vi er gode til at opfange, når noget er sprødt. Det er dermed også en ønsket konsistens at tilføre, da den nemt opfattes i munden. Samtidig behøver sprøde elementer ikke at indgå i store mængder – det f.eks. blot være et lille drys nødder eller kerner, der giver noget tekstur i en ret.
Hvordan kan vi tilføre noget sprødt?
Sprøde og knasende madvarer stimulerer tygningen af mad, idet de øger tyggemodstanden. Den sprøde konsistens kan vi finde i rå grøntsager som f.eks. blomkål og gulerødder, men også i form af nødder, kerner, croutoner og ristet brød. Sprødheden er ekstra ønskværdig i sammenhæng med blødt. Det kan f.eks. være sprøde grøntsager med en blød og cremet dip eller pommes frites, som er sprøde på ydersiden og bløde indeni. Det gælder også nybagt brød med sprød skorpe og blød midte samt cookies med sprød overflade og blød midte osv. Men også en salat med f.eks. pasta og tomat kan savne noget mere knasende, og det kunne f.eks. være croutoner, mandler, solsikkekerner eller andre kerner, som gør salaten mere spændende og varieret at spise.
Sprødhed kan også komme direkte fra rå grøntsager – f.eks. skåret i tynde strimler eller papirtynde skiver, som kan give en sprød tilføjelse til tilberedte retter. Et eksempel er lynmarineret, rå blomkål, fennikel eller rødbede, som kan serveres som tilbehør til tilberedte grøntsager, kartofler og kød – de er et dejligt, sprødt indslag, og som ekstra bonus ryger der lidt ekstra grøntsager ind på kontoen i samme ombæring.
Sprødhed er også et godt element at tænke ind i f.eks. desserter. Det kan være et drys mandler eller nødder på en fromage, mousse eller kage. Sprøde elementer som samtidig er mere saftige kan være rå, fast frugt som f.eks. æble eller pære skåret fint ud i tern eller strimler.
UDFORSK SVANSØ
GOD SMAG I GODT SELSKAB
Hos Svansø er vi dybt passionerede i alt, hvad vi foretager os. Vores produkter er fyldt med god smag og er udelukkende baseret på rene råvarer af høj kvalitet. Det skal være en glæde at leve sundt, og hvad enten du søger smagfuldt tilbehør til dine retter eller drømmer om at blive mesterbager i dit eget køkken, så har vi de rette grønne løsninger til dig.
Svansø er god mad i godt selskab. Derfor har vi her samlet god inspiration til, hvordan du kan skabe smagfulde retter, der giver god stemning omkring middagsbordet. Du kan blandt andet gå på opdagelse i vores brede sortiment af skønne olier, dressinger og supper samt specialiteter som aioli og pesto. Du kan også lade dig inspirere af vores smagfulde opskrifter samt læse mere om råvarerne og historien bag Svansø.
Velkommen til vores univers af god smag og grønne løsninger!